Naan met sojamelk (volkoren)
Als je geen (soja)yoghurt hebt. Maak eerst het naan-deeg en start dan met je curry.
Hoeveelheid
8 kleine naan-broden
Tijd
43 min: 15 min deeg maken, 20 - 60 min wachten, 8 min bakken.
Ingrediënten
Voor 1x de standaardhoeveelheid:
| Gistmengsel | ||
| Deeg | ||
Extra benodigdheden
- Weegschaal / Cups + el + tl
- Melkopwarm & opschuim machine OF Magnetron
- Kleine mengkom
- Menglepel
- Croque monsieur machine / tosti-ijzer / pan
Bereiding
Gistmengsel maken
- Weeg de soja melk af. Warm en schuim op in de opschuimmachine. (Niet warmer dan 40 graden!)
- Voeg de gist en suiker toe.
- Meng door elkaar en laat voorrijzen (+-10 min). Ga ondertussen door met het beslag voorbereiden.
Deeg maken
- Weeg de bloem af (beide soorten of zie tip).
- Voeg zout en optioneel de kruiden toe.
- Meng door elkaar en eindig met een kuiltje in het midden.
- Voeg olie en azijn toe aan het gistmengsel. Roer door elkaar.
- Giet het gistmengsel in het kuiltje en meng geleidelijk door elkaar tot een ietwat plakkerig stug deeg. Kneed eventueel even met de hand.
Rijzen
- Laat 20 - 60 min afgedekt staan. (Op een warme plek is beter.)
- Maak ondertussen de curry waar je het naan-brood wil bij eten. (Zie oa echtgeniet)
Afbakken
- Steek de croque monsieur machine / tostie-ijzer in het stopcontact.
- Kneed het naan-deeg.
- Verdeel in 8 bolletjes.
- Eens de croque monsieur machine warm is. Breng je extra vet aan. Druk je 1 deegbolletje plat tot de grote van een croque plek. (Rek eventueel wat uit, de dikte is <0,5 cm)
- Bak +- 2 min, draai tussendoor om.
- Het naan mag lichtjes beginnen kleuren.
Tips
- Je kunt deze naan ook maken met enkel witte bloem.
- Varieer eens van smaak door andere kruiden toe te voegen.
- Lekker om af te werken met koriander-blad.
- Lekker bij de curry. Start eerst met het maken van je naan-deeg. Dan met de de curry en bak het naan-brood tijdens het serveren.
- Naan hoort eigenlijk licht gekleurd en krokant te zijn. Wil je zeer gekleurd en krokant? Laat hem dan langer bakken.
- Geen croque monsieur machine / tostie-ijzer? Bak dan in een geoliede pan of op een ovenplaat.