Naan met sojamelk (volkoren)

100% plantaardig

Als je geen (soja)yoghurt hebt. Maak eerst het naan-deeg en start dan met je curry.

Hoeveelheid

8 kleine naan-broden

Tijd

43 min: 15 min deeg maken, 20 - 60 min wachten, 8 min bakken.

Ingrediënten

Voor 1x de standaardhoeveelheid:

Gistmengsel
Deeg

Extra benodigdheden

  • Weegschaal / Cups + el + tl
  • Melkopwarm & opschuim machine OF Magnetron
  • Kleine mengkom
  • Menglepel
  • Croque monsieur machine / tosti-ijzer / pan

Bereiding

Gistmengsel maken

  • Weeg de soja melk af. Warm en schuim op in de opschuimmachine. (Niet warmer dan 40 graden!)
  • Voeg de gist en suiker toe.
  • Meng door elkaar en laat voorrijzen (+-10 min). Ga ondertussen door met het beslag voorbereiden.

Deeg maken

  • Weeg de bloem af (beide soorten of zie tip).
  • Voeg zout en optioneel de kruiden toe.
  • Meng door elkaar en eindig met een kuiltje in het midden.
  • Voeg olie en azijn toe aan het gistmengsel. Roer door elkaar.
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje en meng geleidelijk door elkaar tot een ietwat plakkerig stug deeg. Kneed eventueel even met de hand.

Rijzen

  • Laat 20 - 60 min afgedekt staan. (Op een warme plek is beter.)
  • Maak ondertussen de curry waar je het naan-brood wil bij eten. (Zie oa echtgeniet)

Afbakken

  • Steek de croque monsieur machine / tostie-ijzer in het stopcontact.
  • Kneed het naan-deeg.
  • Verdeel in 8 bolletjes.
  • Eens de croque monsieur machine warm is. Breng je extra vet aan. Druk je 1 deegbolletje plat tot de grote van een croque plek. (Rek eventueel wat uit, de dikte is <0,5 cm)
  • Bak +- 2 min, draai tussendoor om.
  • Het naan mag lichtjes beginnen kleuren.

Tips

  • Je kunt deze naan ook maken met enkel witte bloem.
  • Varieer eens van smaak door andere kruiden toe te voegen.
  • Lekker om af te werken met koriander-blad.
  • Lekker bij de curry. Start eerst met het maken van je naan-deeg. Dan met de de curry en bak het naan-brood tijdens het serveren.
  • Naan hoort eigenlijk licht gekleurd en krokant te zijn. Wil je zeer gekleurd en krokant? Laat hem dan langer bakken.
  • Geen croque monsieur machine / tostie-ijzer? Bak dan in een geoliede pan of op een ovenplaat.