Appel-wortel muffins met zaden en pitten

100% plantaardig

Groenten - Fruit - Żaden - Pitten - Lekker - Gezond :-)

Hoeveelheid

1 brownie / Platte muffin met +- 15 stukken (Dat doe ik in een broodvorm van 14x24cm 4cm hoog gevuld) of 8-10 muffin vormpjes

Tijd

45 min: 15 min deeg maken, 25-30 min bakken (170 graden)

Ingrediënten

Voor 1x de standaardhoeveelheid:

Wortel - Appel rasp
Deel 2 "Ei-mengsel" + Olie
Deel 3: Bloem & Zaden / pitten
The Finishing Touch

Extra benodigdheden

  • Weegschaal
  • Keukenrobot / Magimix om te raspen
  • Maatbeker + mixer OF Blender (optioneel kan ook in Magimix)
  • Mengkom
  • Deense klopper om te mengen
  • Lanwerpig bakblik (30x10cm) of Brownie vorm of Broodbakblik (14x24cm)
  • Bakpapier
  • Oven (170 graden CombiHetelucht - 25-30 min)

Bereiding

Deel 1: Appel-wortel rasp maken

  • Gebruik bij voorkeur bio producten uit eigen tuin. Dan kun je de appels en wortels gewoon afwassen, (appels eventueel kort schoonmaken in water met bakingsoda), Klokhuis eruit en zo raspen. Ook wortels inclusief schil. Gebruik je niet bio pf bespoten producten, schil dan.
  • Rasp fijn in de Magimix / keukenmachine.

Deel 2: Smaakvolle 'ei'-vloeistof maken

  • Plaats de maatbeker / blender kan op de weegschaal.
  • Doe alle ingrediënten van deel 1 in de maatbeker in volgende van voorkomen. (De olie kan je evt. ook later toevoegen als je maatbeker te klein is... )
  • Mix alles tot een gladde massa en laat rusten (indikken).

Deel 3: Beslag maken

  • Plaats de mengkom op de weegschaal.
  • Doe alle ingrediënten van deel 1 & 2 in de mengkom, meng door elkaar.
  • Doe vervolgens alles van deel 3 erbij en meng door elkaar. (de Deens kloppers zullen je helpen, 1 in elke hand)
  • Meng de ingrediënten tot een plakkerig geheel, het is oké dat je de structuur van alles nog ziet, dat komt goed in het bakproces.

In de bakvorm en wachten maar

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Stort het beslag in de bakvorm. (ongeveer 4-5 cm dik) en probeer de uitstekende punten appel & wortel wat in te duwen. Druk eventueel noten in de bovenkant en zorg dat rozijntjes zeker onder zitten.
  • Plaats het bakblik in de oven (170 graden CombiHetelucht - 25-30 min)
  • Prik met een lang sate prikker door het deeg. Er mag niks meer aan blijven plakken!
  • Haal uit het bakblik en laat afkoelen of eet lauw op, dat is nog lekkerder!

Tips

  • Geen lijnzaad of chiazaad, of heb je toevallig aquafaba (=kikkererwten kookvocht) over? Vervang het water dan door aquafaba (240gr) en voeg geen lijnzaad of chiazaad toe. De banaan toevoegen is dan wel essentieel. Banaan dikt namelijk ook in. Je kan ook alleen banaan gebruiken om in te dikken.
  • Geen Baking powder? Gebruik baking soda. Reduceer dan de hoeveelheid tot 1/3de (3 gr) en voeg een beetje appelazijn toe om het in werking te zetten.
  • BEWAARTIP: Snij eventueel in stukken, en doe zo in de vriezer, je kan ze een halve dag van tevoren uithalen voor een feestje, of 30 sec in de magnetron om snel te serveren.